ltu logo

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • header-n1
  • header
  • 05.5
  • 02-1
  • 04.1

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/lipsvat-kvalifitsirani-kadri-v-darvoobrabotvashtata-i-mebelnata-promishlenost

Дизайнери и инженери от дървообработващата и мебелната промишленост за първи път днес бяха част от откриването на новата академична година на Лесотехническият университет. Те представиха своите предприятия и запознаха първокурсниците във факултета по „Горска промишленост“ с професията. Целта е да бъде засилен интересът на младите хора за работа в сектора, тъй като от години той изпитва остра липса на квалифицирани кадри.

Тази година прага на факултета по „Горска промишленост“ прекрачват около 90 студенти. Проучвания на университета обаче показват, че едва 60% от тези студенти ще завършат.

„Отказват се по-различни причини. Някои не откриват себе си, или пък виждат някакво друго бъдеще в своето развитие. Но това което днес за първи път организираме, беше идеята точно да запознаем, да мотивираме нашите студенти, да видят, че нашият бизнес има развитие. Той е модерен, съвременен и имат бъдеще в тази професия“, каза доц. д-р Живко Гочев.

Въпреки перспективите за развитие в дървообработващата и мебелната промишленост, желаещите да се реализират в нея все още са малко. А от бранша изпитват остра липса на квалифицирани кадри.

„Ако 200 специалисти излязат тази година, 200 ще бъдат наети. Ако излязат 400, и 400 ще бъдат наети“, уверен е Галин Господинов.

И преподаватели, и производители са на мнение, че липсата на кадри се дължи на поредица от грешки в образователната система, както в средното и професионалното, така и във висшето образование.

„Проблемът при нашето висше образование е, че по-малко се контактува с бранша, с производството. Практиката, която имат е много малка. Те теоретически са подготвени и то мога да кажа на световно ниво“, заяви Стела Василева.

За да събудят интереса на младите хора към професията, бизнесът и образованието в последните години скъсяват дистанцията помежду си, не само чрез повече практика. Днес представители на бранша се срещаха със студентите и разказаха своите истории – как се успява с диплома в ръка и много ентусиазъм.

„Започването беше с машина, която взех от баща ми с двама човека, които наех и с подкрепата на моите родители и съпруг. И така до днес с 40 човека работници, с фирма, която се занимава с индивидуални поръчки и проекти“, разказа Василева.

По стъпките на Стела иска да тръгне и Джесика-Александра. От тази година тя ще учи инженерен дизайн.

„От малка мечтая да се занимавам с това и с рисуването. Мисля, че попаднах на точното място и се надявам тук да намеря, това което искам. А човек, който търси намира, открива и постига. И се надявам един ден да мога да застана тука пред всички в аулата и да кажа, че аз съм успял инженерен дизайнер, който е излязъл от Лесотехническия университет“, каза тя.

Представителите на бизнеса пожелаха на студентите успешна учебна година и обещаха вратите им да останат отворени.

Back to top