ltu logo

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • header-n1
  • header
  • 05.5
  • 02-1
  • 04.1

Участие на студентка компания № 1 за България "Верде дизайн" в Европейско първенство по предприемачество Лисабон 1-4 юли 2015 г.

В Лисабон, Португалия студентка компания № 1 за България "Верде дизайн" бяха впечатляващи и получиха бизнес предложения от журито. Предприемаческият дух на Junior Achievement Bulgaria, който вече ги е обхванал, поставя тепърва началото за тях.
Българската студентска компания (стартъп) на Джуниър Ачийвмънт България, „Верде дизайн“ се представи отлично в Лисабон и доказа, че е на европейско ниво, заедно с още 22 стартъпа от 16 страни, в състезанието за приза „Най-добра студентска компания на Европа“. Момичетата от Лесотехническия университет в София, заедно с преподавателя им, д-р Елена Драгозова бяха от 2 до 4 юли в португалската столица, за да представят своя бизнес проект – автобусната спирка „Виритас.
Момичетата получиха внимание от страна на журито и бизнес предложение за изграждане на спирката. Щандът им беше специално посетен от португалския ландшафтен архитект Гонсало Телеш (Gonçalo Ribeio Telles), носител на Нобелова награда за ландшафтна архитектура Sir Geoffrey Jellicoe за 2013 г. Нобеловият лауреат беше заинтересован от идеята на „Верде дизайн“ и даде на дамите важни съвети за работата на ландшафтния архитект.
Всички 23 стартъпа в Лисабон представиха иновативни и оригинални идеи. Сред тях бяха музикална маска за лице – за релакс по време на полет, спа продукти с кафе, мобилен фризьор (като услугата на една от ученическите компании в България), къща за кокошки от Белгия, кампания за корпоративно кръводаряване, система за извънкласни занимания по различни предмети, няколко иновативни инженерни решения, които получиха и наградите на журито.
Голямата награда и тази година отиде в Дания – отборът Gas2Green беше избран заради силния бизнес потенциал, който предлага решение на все по-голям проблем в сектора на морския транспорт, свързан с изхвърляните от корабите отпадъчни материали в океаните. Решението, предлагано от екипа е да рециклира тези неизползвани отпадъчни материали чрез използване на възобновяема енергия, с която се захранва електролитна клетка и се произвежда водород или биогорива. Отборът спечели и специалната награда на Хюндай Европа – директна инвестиция в размер на 15,000 евро.
Двата дни на състезанието в Лисабон бяха заредени с много положителна енергия, предприемачески дук и дадоха възможност на участниците да обменят контакти и идеи.


Уникален проект на студенти от ЛТУ, специалност „Ландшафтна архитектура“ спечели Първо място за „Най-добра студентска компания на България за 2015 г.“ на Junior achievement, Награда на медиите „Малки стъпки към успеха“ и Награда на Кока-кола „Моята първа компания“ и номинация на Сдружение на жените в бизнеса с награда „Тайфуни с нежни имена“. Студентската компания ще представя България на Европейското състезание в Лисабон, Португалия.

Студентска компания „Верде Дизайн“ участва в седмото поредно издание на „Изгряващи звезди’ 15” на Junior achievement. Студентите се подготвяха в център по предприемачество към ЛТУ.
Студентска компания „Верде Дизайн“, създадена от Виктория Еленкова, Стефани Згурева, Теодора Иванова и ментор Елена Драгозова представи дизайнерски проект на автобусна спирка „Виритас“, която е комбинация от практична конструкция, иновативен дизайн и озеленен покрив. Проектът е насочен към подобряване на условията в градска среда и осигуряване на комфорт на ползвателите на градския транспорт.
В състезанието участваха 52 ученически и студентски компании.


На 28.11.2014 г. от 10:00 ч. в Аулата на Лесотехнически университет на тържественото честване на 20 ГОДИНИ ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА КЪМ ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ бе представен "Справочник на ветеринарния лекар", издаден от от „Център за насърчаване на предприемачеството“ към Лесотехнически университет – София.

Презентацията на изданието можете да видите ТУК

Снимки от събитието можете да видите ТУК (pdf формат) или ТУК (презентация).


На 22.05.2014 г. Ректора на ЛТУ проф. Веселин Брезин прие г-жа Роберта Москон от дирекция „Култура, образование и младеж” в Европейската комисия, Брюксел, проф. Мария Хелена Назаре – Президент на Асоциацията на Европейските университети, проф. Гералд Браун директор на Център по предприемачество в университета в Рощок, Германия, г-жа Андреа Хофер от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и г-жа Милена Стойчева - Джуниър Ачийвмънт България – изпълнителен директор.

Срещата се проведе по повод проучване на тема „Национален преглед на предприемаческите висши училища”. Дейността по обучението в областта на предприемачеството беше представена от ръководството на университета, ръководството на „Центъра за насърчаване на предприемачеството” към ЛТУ, зам. министър на МЗХ д-р инж. Валентина Маринова, студенти, докторанти и преподаватели от университета.


На 20 ноември 2013 г. в хотел Радисън, гр. София в рамките на Световната седмица по предприемачество, която се провежда от 18 до 24 ноември 2013 г. се проведе Национален форум „Нова визия за образованието и предприемачеството“. Целта на форума е да постигне синергия между всички заинтересовани страни в областта на обучението по предприемачество в България. Джуниър Ачийвмънт България е организацията домакин на това важно събитие за България за шеста поредна година. Участие във форума взеха заместник министър-председателят Даниела Бобева, заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева, кметът на град София Йорданка Фандъкова, заместник посланикът на САЩ в България Брайан Далтън, съветника по икономика и иновации на Президента на Република България Евгени Ангелов, председателя на УС на „Джуниър Ачийвмънт” Саша Безуханова, представители на местната власт и бизнеса, ръководители на висши учебни заведения, директори на училища и учители, както и неправителствени организации, имащи отношение към тематиката. От Лесотехническия университет участваха проф. Никола Стоянов и проф. Владимир Пиралков, които представиха дейността на „Център за насърчаване на предприемачеството” към ЛТУ и участваха в дискусиите в отделните панели.


На 07 януари 2013 г. бе открит реновиран подлез на територията на район Подуяне в София, реконструиран по идея на млади инженери, завършили Лесотехническия университет,в рамките на обучението им по програма „Учебна компания за студенти” на Джуниър Ачийвмънт България.

Подлезът се намира под бул. Ботевградско шосе и ул. Сава Цонев и е реализиран по техен проект, спечелил първо място в конкурс за „Най-добра бизнес идея“ на образователната организация.

Сред първите посетители на ремонтираното съоръжение бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Те поздравиха младежите за идеята и изпълнението й, и отчетоха подобренията, разглеждайки снимки на подлеза преди ремонта.

Екипът работи по проекта в продължение на две години и половина, провокиран от идеята да предостави архитектурни решения, които подобряват градската среда, като я правят по-безопасна и приятна. За реализирането му младежите основават учебната компания „I like design”, която работи в център по предприемачество в Лесотехническия университет по проект на МИЕТ, и с идейния си проект печелят журито на Джуниър Ачийвмънт България. В последствие те представят проекта пред кмета на Столична община и получават одобрение за реализацията му. Следва одобрение на конкретния проект за подлеза в район Подуяне и реализиране от фирма-подизпълнител, под надзора на екипа на “I like design”. За изпълнението на проекта студентите получават напътствия и подкрепа от проф. Владимир Пиралков, Лесотехническия университет и активната помощ на район Подуяне с кмет Ева Митова.

„Програмите на Джуниър Ачийвмънт България помагат на стотици млади хора да реализират идеите си и да приложат знанията си на практика”, каза г-жа Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Проектът на „I like design” е само един от многото успешно реализирани идеи на студенти, обучаващи се по нашите програми. Радваме се, че нашите възпитаници показват все по-добра предприемаческа култура и мислят за решения в полза на обществото,” допълни г-жа Стойчева.

Програмата „Учебна компания за студенти” е базирана на модела на европейската програма JA-YE Startup Programme, която от своя страна следва методологията на най-дълго съществуващата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт – „Учебна компания”, призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество”. В рамките на учебната година участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика” екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.

Видео запис от събитието можете да видите ТУК

Снимки от събитието можете да видите ТУК


На 08 ноември 2012 г. в Руския културно-информационен център бяха показани иновативни мебели с широко приложение на заключителната конференция по проект "Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България".

Видео запис от събитието можете да видите ТУК

Снимки от събитието можете да видите ТУК

Резултати от нови проучвания извършени от Центъра по предприемачество в ЛТУ

01.08.2012 г.

Центърът за насърчаване на предприемачеството към ЛТУ, въз основа на изпълнение на проект за „Създаване и развитие на Центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България“, публикува резултатите от проведените нови проучвания сред първокурсници и абсолвенти свързани с тяхната професионална реализация.

Анкета първокурсници ЛТУ (септември 2012г.) - ТУК

Анкета абсолвенти ЛТУ (септември 2012г.) - ТУК

Анкета първокурсници КМ - ТУК

Анкета първокурсници ВТУ - ТУК

Анкета абсолвенти КМ - ТУК

Анкета абсолвенти ВТУ - ТУК


Стартира конкурс за отпускане на безвъзмездни средства от „ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ СТАРТИРАНЕ НА СОБСТВЕН БИЗНЕС НА СТУДЕНТИ В ЛТУ"

29.06.2012 г.

Центърът за насърчаване на предприемачеството към ЛТУ, въз основа на изпълнение на проект за „Създаване и развитие на Центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България“, финансиран от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма 2007-2012 г., обявява условията и необходимите документи за кандидатстване за получаване на безвъзмездни средства от „ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ СТАРТИРАНЕ НА СОБСТВЕН БИЗНЕС НА СТУДЕНТИ В ЛТУ".

Подробна информация относно условията, сроковете и необходимите документи, можете да намерите на страницата на фонда - тук .

Нов успех на учебните компании към Центъра по предприемачество на Mладежки бизнес форум „Изгряващи звезди”

08.06.2012 г.

Учебните компании "Re-Walk"и "InR8", към Центъра по предприемачество към Лесотехническия университет, спечелиха три наградина младежки бизнес форум „Изгряващи звезди”, който се проведена 8 юни в Интер Експо Център София, под патронажа на президентът Росен Плевнелиев. По време на еднодневния форум над 500 ученици и студенти от страната представиха компаниите си, реализирани през учебната 2011 – 2012 г., пред топ мениджъри и представители на държавните институции. Жури определи носителите на престижните призове за „Най-добра учебна компания на България за 2012 г.” и „Най-добра студентска компания на България за 2012г.”

Снимки от събитието - тук. | Видеофилм от събитието - тук.

Представяне на Учебната компании "Re-Walk":Проектиране на интериори за хора с увреждания- презентация

Представяне на Учебната компании "InR8": Създаване на естетична и функционална градска среда - презентация

Junior Achievement - България


Представяне на нови книги

18.05.20ч12 г.

Центърът за насърчаване на предприемачеството към Лесотехническия университет, организира представянето на учебните помагала “НАРЪЧНИК НА ВЕТЕРИНАРНИЯ ЛЕКАР, СТАРТИРАЩ СОБСТВЕН БИЗНЕС“ и “НАРЪЧНИК НА ПРЕДПРИЕМАЧА В ТРАЙНИТЕ НАСАЖДЕНИЯ“. Събитието се проведе на 18.05.2012 г. (петък) от 16 часа в Зала 4 на Университета.

Снимки от събитието - тук. | Видеофилм от събитието - тук.

НАРЪЧНИК НА ВЕТЕРИНАРНИЯ ЛЕКАР, СТАРТИРАЩ СОБСТВЕН БИЗНЕС - презентация (видеофайл 27 МВ)

НАРЪЧНИК НА ПРЕДПРИЕМАЧА В ТРАЙНИТЕ НАСАЖДЕНИЯ - презентация (видеофайл 15 МВ)

ВСИЧКИ ИЗДАДЕНИ ДО МОМЕНТА НАРЪЧНИЦИ - презентация

 

Допълнителни условия по конкурса за лого на Центъра по предприемачество

22.03.2012 г.

Центърът за насърчаване на преприемачеството към Лесотехническия университет обявява конкурс за лого на центъра.
В конкурса могат да участват всички настоящи студенти и докторанти в Лесотехнически унивеситет- София, индивидуално или групово с неограничен брой предложения/проекти. КАНДИДАТИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ РЕГИСТРИРАНА ФИРМА НА ТЯХНО ИМЕ ИЛИ ДА УЧАСВАТ, КАТО ЧЛЕНОВЕ В УПРАВИТЕЛНИ СЪВЕТИ И БОРДОВЕ НА ДИРЕКТОРИ НА ФИРМИ. УДОСТОВЕРЯВА СЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ.
Проекти мога да се регистрират до 15ч. на 20 април 2012г . Пълният текст на обявата и изискванията по конкурса можете да намерите - тук.

 

Конкурс за лого на Центъра по предприемачество

06.02.2012 г.

Центърът за насърчаване на преприемачеството към Лесотехническия университет обявява конкурс за лого на центъра.
В конкурса могат да участват всички настоящи студенти и докторанти в Лесотехнически унивеситет- София, индивидуално или групово с неограничен брой предложения/проекти. Проекти мога да се регистрират до 15ч. на 20 април 2012г . Пълният текст на обявата и изискванията по конкурса можете да намерите - тук.


Представяне на нови книги

13.12.2011 г.

Центърът за насърчаване на предприемачеството към Лесотехническия университет, организира представянето на учебните помагала “Наръчник на предприемача в рибарството и аквакултурата“ и “Предприемачество при оползотворяване на недървесните горски продукти“. Събитието се проведе на 13.12.2011 г. (вторник) от 14 часа в Зала 115 на Университета.

Снимки от събитието - тук. | Видеофилм от събитието - тук.

Наръчник на предприемача в рибарството и аквакултурата - презентация PDF формат

Предприемачество при оползотворяване на недървесните горски продукти - презентация PDF формат

 

Нов успех на учебните компании към Центъра по предприемачество

15.11.2011 г.

Петото годишно обучение за студенти и преподаватели по програма „Учебна компания за студенти” на ДАБ се проведе на 7 и 8 ноември 2011 година, с любезната подкрепа на Нестле България и Фондация „Америка за България”.
Участие взеха отбори от университети в цялата страна, сред които бяха Технически университет – Варна, както и столичните УНСС, Технически университет - София, ХТМУ –София и Лесотехнически унивеситет-София.
По време на двудневното си обучение, отборите направиха първи стъпки към своето бъдещо развитие и се научиха как да бъдат успешни предприемачи.
В края на обучението участниците трябваше да покажат наученото до момента като премерят сили в междуотборно състезание по предприемачество. Свежи и иновативни идеи бяха представени и умело поднесени на аудиторията от всички състезатели, но все пак като във всяко състезание имаше и победители. Журирането беше извършено чрез гласуване само от обучаващите се студенти. Третото място грабнаха състезателите от отбора на ХТМУ – София, които предложиха да създадат сайт в помощ на хората, желаещи да получат информация за интересни туристически обекти и забележителности, които да посетят и пълноценно да запълнят свободното си време. На второ място се класира отбор от Лесотехнически университет – София, в състав: Златка Мандова, Соня Иванова, Елиза Ахмедова, Диана Иванова, Моника Тончева и Кристианна Йоцова от Факултет „Горска промишленост”, специалност „Инженерен дизайн”. Те пожелаха да подрепят хората в неравностойно положение и предложиха да разработят изграждането на подвижни рампи, улесняващи придвижването с инвалидни колички на проблемни места в столицата. Първото място с голяма преднина в гласовете на студентите, грабна отново отбор на ЛТУ, в състав: Надежда Ремичкова, Кристиян Петков, Константин Георгиев и Станислав Мъжгълов от Факултет „Горска промишленост”, специалност „Инженерен дизайн”, с идеята си да направи „Зелените покриви” достъпни и популярни и в нашата столица и с това да допринесат за намаляването на енергийните разходи в сградите, за подобряване на средата на живот и за намаляването на вредните емисии във въздуха.
На всички екипи предстои усилена работа и те ще продължат своето развитие в учебните компании през настоящата година.

 

Зам.-министър Ангелов връчи оборудване на студентски фирми от Лесотехническия университет

18.04.2011 г.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов връчи оборудване на пет стартиращи фирми на студенти от Лесотехническия университет. Техниката е закупена със средства от Фонда за стимулиране на предприемачеството, създаден във висшето училище по проект на МИЕТ в помощ на студенти с прохождащ собствен бизнес. Апаратурата тази година е за компании в областта на ветеринарната медицина, интериорния и инженерния дизайн, агрономството и земеделското производство.

Зам.-министър Ангелов поднесе апаратурата на ветеринарните лекари Милена Панчева и Георги Георгиев за техния първи кабинет, на Симона Грошевска от фирмата за интериорен дизайн и фотография „Лайф джеометри" ЕООД, на инженерите Александър Христов, Владимир Михайлов и Исмаил Авале от компанията за инженерен дизайн „Съджеро" ООД, на Веселин Александров от фирмата за селскостопанска дейност „Естейт груп" ЕООД и Венцислав Крумов – регистриран земеделски производител.

Отразяване на новината на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - тук.

Отразяване на събитието в централната емисия на Нова телевизия - тук (начало 19 мин и 45 сек от началото на записа).

Снимки от събитието - тук.

Проект "Алумни"

23.03.2011 г.

'Алумни' е един проект на Университетския център за насърчаване на предприемачеството към Лесотехническия университет. Центърът има за цел да съдейства за създаването на условия за модернизирането и развитието на ЛТУ като университет “трето поколение”. Чрез развитие на обучението по предприемачество в ЛТУ да се стимулира предприемачеството сред студентите, докторантите и преподавателите като част и естествено продължение на учебния процес.

 

Представяне на учебни помагала

16.12.2010 г.

“Център за насърчаване на предприемачеството”

към Лесотехнически университет

 

По договор № 134/09.11.2009г. между МИЕТ и ЛТУ за изпълнение на спечелена обществена поръчка за „СЪЗДАВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЦЕНТРОВЕ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ” по обособена позиция: Югозападен планов район „Центърът за насърчаване на предприемачеството” към ЛТУ ОРГАНИЗИРА ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВОИЗДАДЕНИТЕ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА

„НАРЪЧНИК НА ПРЕДПРИЕМАЧА В ГОРСКОТО СТОПАНСТВО ПРИ УСЛОВИЯТА НА ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”(PDF)

И

„ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА НАРЪЧНИК ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. КАК ДА СТАРТИРАМЕ БИЗНЕС?”(PDF)

 

Представянето се състоя на 16 декември 2010г. от 15,00 часа в зала № 4 на третия етаж в централната сграда на Лесотехническия университет.


08.06.2012 г.

Учебните компания за студенти от Лесотехническия университет "Re-Walk" и "InR8" спечелиха три награди наMладежки бизнес форум "Изгряващи звезди". Събитието се проведе под патронажа на Президентът Росен Плевнелиев на 8 юни в Интер Експо Център София. По време на еднодневния форум над 500 ученици и студенти от страната представиха компаниите си, реализирани през учебната 2011 – 2012 г., пред топ мениджъри и представители на държавните институции. Жури определи носителите на престижните призове за „Най-добра учебна компания на България за 2012 г.” и „Най-добра студентска компания на България за 2012 г.”
.

Снимки от събитието - тук. | Видеофилм от събитието - тук.

Представяне на Учебната компания “Re-Walk” - "Проектиране на интериори за хора с увреждания" - презентация

Представяне на Учебната компания “InR8” - "Създаване на естетична и функционална градска среда" - презентация


Представяне на нови книги

18.05.2012 г.

Центърът за насърчаване на предприемачеството към Лесотехническия университет, организира представянето на учебните помагала “НАРЪЧНИК НА ВЕТЕРИНАРНИЯ ЛЕКАР, СТАРТИРАЩ СОБСТВЕН БИЗНЕС“ и “НАРЪЧНИК НА ПРЕДПРИЕМАЧА В ТРАЙНИТЕ НАСАЖДЕНИЯ“. Събитието се проведе на 18.05.2012 г. (петък) от 16:00 часа в Зала №4 на Университета.

 

Министър Трайков награди студентски фирми

20.05.2010 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков награди с оборудване 5 стартиращи фирми на студенти от Лесотехническия университет (ЛУ). Отличиятабяха връчени при откриването днес, 20 май, на двудневния Преглед на софийското студентско инженерно научно творчество в университета. Старт на изложението дадоха министър Трайков и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Двамата разгледаха щандовете, които събират създаденото от възпитаниците на техническите университети в София – Техническия, Химикотехнологичния и металургичен, Минно-геоложкия, Лесотехническия и Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Арх. Светослав Христов, чиято фирма работи в сферата на ландшафната архитектура, получи от МИЕТ мотокултиватор и моторни метла и трион. Д-р Румен Тошков, който със съпругата си има ветеринарен кабинет, бе отличен с хирургически електронож и електрокардиограф. Петокурсничката от профил "Ладшафтна архитектура" Цветомира Делева - регистриран земеделски производител и управител на разсадник за декоративна растителност, бе наградена с моторни коси и ножици за плет. Настолен циркуляр и акумулаторен винтоверт бяха предначначени за инж. Борислав Стефанов – магистър "Дървообработване и производство на мебели", който има мебелна фирма. А инж. Фикри Моламехмедов – студент в магистърска степен "Стопанисване на горите" и регистриран земеделски производител с разсадник за дървесни видове, получи преносим компютър, мултифункционално устройство и рутер за офиса си.
„Радвам се да видя толкова млади хора, посветили се на иновациите и науката", каза министър Трайков, след като връчи наградите и поздрави най-добрите. Той допълни, че е обнадежден от разработките и постиженията на младите хора. Част от експонатите е видял съвсем скоро на Пловдивския панаир и още тогава те са го впечатлили силно.
Оборудването е закупено със средства от Фонда за стимулиране на предприемачеството на стартиращи академични фирми. Той съществува от 3 години и МИЕТ го финансира по мярка № 10 от Националната иновационна стратегия (насърчаване на предприемачеството във ВУЗ).
През 2007 г. по съвместната инициатива на МИЕТ и Лесотехнически университет беше създаден "Център за насърчаване на предприемачеството" към висшето училище. Една от целите му е да подпомага старта на собствен бизнес на студентите. Идеята на фонда е да подготви техностартери, които ще формират облика на университетите от трето поколение в Югозападния планов район.
Младите хора имат възможност да кандидатстват за безвъзмездно получаване на оборудване, ако са студенти или са се дипломирали през последните две години. Те трябва да имат регистрирана собствена фирма с предмет на дейност по специалността, която са изучавали в ЛУ, да са регистрирани като земеделски производители или да имат лиценз за ветеринарна дейност или ландшафната архитектура.
Проектът подкрепя студентите за стартиране на собствен бизнес, за оценка на технологичните им идеи, както и при маркетинговото проучване за реализацията на техния продукт. Съвместната работа възпитава предприемаческа култура и стимулира трайното сътрудничество между бизнеса и университетите.

 

Резултати от социологическо проучване

Резултати от социологическо проучване "Нагласа на студентите първокурсници в УНССда започнат собственбизнес". Публикуваните резултати са за мнението на студентите как влияят изучаваните икономически дисциплини върху развитието на предприемаческите умения и предпочитанията им за бъдеща професионална реализация.

Резултати от социологическо проучване "Нагласа на студентите абсолвенти в УНСС да започнат собствен бизнес". Публикуваните резултати са за мнението на студентите как влияят изучаваните икономически дисциплини върху развитието на предприемаческите умения и предпочитанията им за бъдеща професионална реализация.

12.02.2010 г.

Резултати от социологическо проучване "Нагласа на студентите в Лесотехническия Университет да започнат собствен бизнес". Публикуваните резултати са само част от извършеното проучване. Пълни данни от социологическото проучване може да изтеглите от адрес http://oldweb.ltu.bg/uec/docs/ANKETA.pdf .

Резултати от социологическо проучване "Нагласа на студентите първокурсници в НБУ да започнат собствен бизнес". Публикуваните резултати са за мнението на студентите как влияят изучаваните икономически дисциплини върху развитието на предприемаческите умения и предпочитанията им за бъдеща професионална реализация.

Резултати от социологическо проучване "Нагласа на студентите абсолвенти в НБУ да започнат собствен бизнес". Публикуваните резултати са за мнението на студентите как влияят изучаваните икономически дисциплини върху развитието на предприемаческите умения и предпочитанията им за бъдеща професионална реализация.
 

 

Конкурс на ФОНДА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО към ЛТУ

23.12.2009 г.

Условията за кандидатстване на студенти в конкурс на ФОНДА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО към ЛТУ, могат да бъдат намерени на адрес http://oldweb.ltu.bg/FOND_2009.doc!

 

Представяне на нови книги

18.12.2007г.

На 18.12.2007г. от 15.00 часа в Зала 4 на Лесотехническия университет бяха представени книгите:

Наръчник на предприемача в Горското стопанство - корица.

Управление на човешките ресурси в Горското стопанство - корица.

 

Връчване на безвъзмездни средства от "Фонд за подпомагане стартиране на собствен бизнес на студенти в ЛТУ" от "Център за насърчаване на предприемачеството" към ЛТУ

18.12.2007г.

На 18.12.2007г. от 15.00 часа в Зала 4 на Лесотехническия университет бяха връчени безвъзмездни средства от "Фонд за подпомагане стартиране на собствен бизнес на студенти в ЛТУ" от "Център за насърчаване на предприемачеството" към ЛТУ.

Назначена от Ректора комисия:

доц. д-р Никола Стоянов - председател

доц. д-р Владислав Тодоров - член

гл. ас. Емил Кичуков - член

Димитринка Киркова - член

Силвия Ноева - член

 

Реши да бъдат удовлетворени подадените молби до фонд за стимулиране на предприемачеството на:

 

д-р Маряна Кисьова, д-р Мария Савова - да им бъдат дарени ветеринарно-медицински апарати - факултет Ветеринарна медицина.

Боряна Михайлова - преносим компютър - факултет ДПМ

Маргарита Крушкова - преносим компютър и мултифункционално устройство- факултет Горска промишленост

Радостина Пиралкова - преносим компютър и мултифункционално устройство - факултет Стопанско управление

Цветелина Маркова - преносим компютър и мултифункционално устройство- факултет Горска промишленост

 

Проектът подкрепя студентите за стартиране на собствен бизнес, за оценка на технологичните им идеи, както и при маркетинговото проучване за реализацията на техния продукт. Съвместната работа възпитава предприемаческа култура и стимулира трайното сътрудничество между бизнеса и университетите.

 

 

Младите хора имат възможност да кандидатстват за безвъзмездно получаване на оборудване, ако са студенти или са се дипломирали през последните две години. Те трябва да имат регистрирана собствена фирма с предмет на дейност по специалността, която са изучавали в ЛУ, да са регистрирани като земеделски производители или да имат лиценз за ветеринарна дейност или ландшафната архитектура.

 

През 2007 г. по съвместната инициатива на МИЕТ и Лесотехнически университет беше създаден "Център за насърчаване на предприемачеството" към висшето училище. Една от целите му е да подпомага старта на собствен бизнес на студентите. Идеята на фонда е да подготви техностартери, които ще формират облика на университетите от трето поколение в Югозападния планов район.

 

Оборудването е закупено със средства от Фонда за стимулиране на предприемачеството на стартиращи академични фирми. Той съществува от 3 години и МИЕТ го финансира по мярка № 10 от Националната иновационна стратегия (насърчаване на предприемачеството във ВУЗ).

 

„Радвам се да видя толкова млади хора, посветили се на иновациите и науката", каза министър Трайков, след като връчи наградите и поздрави най-добрите. Той допълни, че е обнадежден от разработките и постиженията на младите хора. Част от експонатите е видял съвсем скоро на Пловдивския панаир и още тогава те са го впечатлили силно.

 

Арх. Светослав Христов, чиято фирма работи в сферата на ландшафната архитектура, получи от МИЕТ мотокултиватор и моторни метла и трион. Д-р Румен Тошков, който със съпругата си има ветеринарен кабинет, бе отличен с хирургически електронож и електрокардиограф. Петокурсничката от профил "Ладшафтна архитектура" Цветомира Делева - регистриран земеделски производител и управител на разсадник за декоративна растителност, бе наградена с моторни коси и ножици за плет. Настолен циркуляр и акумулаторен винтоверт бяха предначначени за инж. Борислав Стефанов – магистър "Дървообработване и производство на мебели", който има мебелна фирма. А инж. Фикри Моламехмедов – студент в магистърска степен "Стопанисване на горите" и регистриран земеделски производител с разсадник за дървесни видове, получи преносим компютър, мултифункционално устройство и рутер за офиса си.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков награди с оборудване 5 стартиращи фирми на студенти от Лесотехническия университет (ЛУ). Отличиятабяха връчени при откриването днес, 20 май, на двудневния Преглед на софийското студентско инженерно научно творчество в университета. Старт на изложението дадоха министър Трайков и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Двамата разгледаха щандовете, които събират създаденото от възпитаниците на техническите университети в София – Техническия, Химикотехнологичния и металургичен, Минно-геоложкия, Лесотехническия и Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Back to top