ltu logo

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • header
  • header2
  • header4
  • header3
  • header5

Представяне на студентите от специалност Ландшафтна архитектура, ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ на XXXIV издание на НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ЦВЕТЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ''ФЛОРА БУРГАС'' 2018 (28 април - 7 май)

“Флора Бургас” е форум за представяне на декоративна растителност, аранжировки от отрязан цвят и флористика, нови материали и технологии за интериорна и есктериорна среда. Ежегодно от възникването на изложението преподаватели от Лесотехническия университет са част от журито на конкурсната програма. Тази година това бяха гл. ас. Мариела Шахънова, катедра ПЛС и гл. ас. Мария Гуркова, катедра ПЛП.

За първи път студентите от специалност Ландшафтна архитектура се представиха с две арт инсталации, интерпретации по темата на изложбата тази година „С поглед в бъдещето“.

Арт инсталации „С поглед в бъдещето“
1. Композиция с пирамиди, Автори: Никол Иванова и Петър Пързулов, IV курс, Ландшафтна архитектура
Какво ни вдъхнови:

Пирамидата е символ на величие, могъщество, великолепие и старост. "Пирамидата символизира съвършения човек, стабилно разположен върху земята и извисен, за да се обедини с небето". (Д. Форчън)
Като символ пирамидата има двойно значение - както в индивидуален, така и в колективен план тя означава включване и интегриране, съгласуваност, събиране и съсредоточаване.

Нашият проект:

Различни обеми във формата на пирамида се издигат от Земята и се спускат над нея. Трите пирамиди върху земята символизират хармонията в човешкия живот, а висящите детайли, надвиснали над тях, напомнят за бъдещето, което търси своето място, в тази постоянно променяща се картина.

Композицията е представена в експозиционните зали.

2. Природа в капсула, Автори: Виктория Станимирова, Теодора Антова, III курс, Ландшафтна архитектура

Идеята на композицията е да изпрати към хората послание за защита и съхранение на природните ресурси. Представлява градина от цветя в „стъклена раница“, свързана с противогаз. Това е призив да бъдем по-малко потребители и повече стопани на света, в който живеем, за да не се налага някой ден всеки един от нас да носи "белите дробове" на гърба си!

Композицията е изложена на информационния щанд на университета.
Арт инсталациите предизвикаха интереса на обществеността и високата оценка на организатора и собственик на събитието Община Бургас. Извън конкурсната програма Община Бургас връчи на студентите по ландшафтна архитектура специална награда – Купа за „Дебют и новаторски подход в аранжирането“.

Лесотехнически университет се представи на изложението и с информационен щанд, на който бяха показани проекти от студентски конкурси, макети, мини-градини и колекция от някои по-интересни декоративни дървесни и храстови видове, брошури и книги на ЛТУ. Преподаватели и студенти даваха информация за специалностите, които се изучават.

Екип: гл. ас. Веселин Шахънов, д-р Владимир Томов, Давид Йошков, IV курс ЛА, Мария Савова V курс ЛА, Виктор Тодоров, маг. II курс ГС.

Виж повече >>>

 
_MG_1418
DSC05367
DSC05368
DSC05371
DSC05388
DSC05396
DSC05397
DSC05404
DSC05408
DSC05441
DSC05616
DSC05617
DSC05621
DSC05622
DSC05629
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

 

Back to top