ltu logo

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • header
  • header2
  • header4
  • header3
  • header5

На официална церемония, за четвърти пореден път бяха отличени най-добрите университети в България. Наградите бяха връчени според рейтинговата система на висшите училища в България.

Зад инициативата стои вестник „24 часа”, който събра на церемонията академици, общественици, ректори, представители на властта и медиите.

1

Рейтинговата система промени стимулите и политиката на университетите, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Предимствата на България в следващите 30 години могат да са в образованието и високите технологии, но без висшите училища няма да можем да се справим, каза още г-н Вълчев.

С рейтинга имаме ясна представа къде сме и кой къде е силен, каза председателят на Съвета на Ректорите проф. Любен Тотев.

Министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева връчи отличието на Лесотехническия университет, в лицето на неговия ректор – чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев. Трябва да гледаме вече не само в нашата рейтингова система, каза проф. Илиев.

2

„С помощта на университетите преодоляхме най-тежките предизвикателства в селското стопанство в последните години. Преподавателите обикаляха заедно с нас и отказаха дори предложените им възнаграждения. Поклон“, каза Танева. Тя описа приноса на Лесотехнически университет в помощ на земеделското министерство и благодари, че е застанал срещу най-големите предизвикателства. Благодарение на университетите се изравнихме с останалите държави в ЕС, заяви г-жа Танева.

3

Всяка рейтингова система има две цели – да информира студентите и да създаде основания и доказателства за формиране на политики в образованието, каза Георги Стойчев от консорциума, изготвил рейтингите.
Рейтинговата система на практика дава политики и бъдеще в мрежите от университети.

Back to top