ltu logo

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  • header
  • header2
  • header4
  • header3
  • header5

На 21.03.2023 г. в централната сграда на Лесотехнически университет зала „Акад. Мако Даков“ беше открит нов учебно-демонстрационен център за обучение на бъдещите специалисти в областта на мебелното производство, изграден изцяло със спонсорството на българската компания М2 ПРОМ. Залата е оборудвана с 16 работни места, с най-съвременна компютърна техника и софтуерно осигуряване. Центърът ще бъде в помощ на теоретичното и практическото обучение на всички студенти, обучаващи се във ФГП. Съвместно между ФГП и фирма М2 ПРОМ се разработва нова дисциплина „Дигитализиране на дизайна и машинната обработка“, която ще се изучава от студентите в трети курс на специалността „Компютърни технологии в мебелната индустрия“. Дисциплината е насочена към изучаване на CAD/CAM-софтуерен пакет Top Solid Wood. Като част от програмата за сътрудничество ежегодно се организират годишни конкурси - „ИЙМС“, насочени към студентите от специалностите на Факултет „Горска промишленост“ (ФГП) - „Инженерен дизайн“ и „Технология на дървесината и мебелите“.

Събитието бе открито от проф. Живко Гочев – Декан на факултет „Горска промишленост“, който благодари на компаниите от дървообработващата и мебелната индустрия, които подкрепят и инвестират в обучението на млади хора, като добави, че новият учебно-демонстрационен център е петият по ред изграден във факултета с подкрепата на бизнеса.

Г-н Мирослав Константинов, един от основателите и управител на фирма М2ПРОМ мотивира инвестицията, като обясни, че тя е за студентите от университета с цел да подпомогне тяхната професионална подготовка и бъдеща реализация. „Искаме да стимулиране интереса на младите да се реализират успешно, да си намерят по-лесно работа и да останат в мебелната индустрия“, обясни още той.

Събитието бе уважено от г-жа Даниела Петрова, Изпълнителен директор на БКДМП, г-жа Весела Мозеттиг, Директор Френско-българска търговска индустриална камара, представители на фирми, работещи в мебелната и дървообработващата индустрия, представители на ректорското ръководство на университета, преподаватели и студенти.

Това е поредният добър пример на възможността за сътрудничество между Лесотехническия университет и представители на индустрията, което нагледно представя изградената симбиоза между бизнес и образование.

Фирмата М2 ПРОМ е българска компания основана през 2014 г. с дейност проектиране и производство на луксозно търговско обзавеждане и мебели, предимно за френския пазар. Сред клиентите на фирмата са KFC във Франция, модните гиганти Legardere, Dior и др. Пряко или като подизпълнител, компанията е участвала в обзавеждането на бутици на Dior, Swatch и Tissot, хотели от веригата Accor, обекти на KFC, Pizza Hut, Starbucks, Lagardere и др. През юли 2022 г. М2 ПРОМ става част от френската Lindera Group, която при¬доби 100% от компанията.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Back to top